Bu Blogda Ara

8 Ekim 2016 Cumartesi

ÜLKÜCÜ ŞEHİT MUSTAFA PEHLİVANOĞLU

ÜLKÜCÜ ŞEHİT MUSTAFA PEHLİVANOĞLU

ŞEHİT OLDUĞU TARİH: 8 EKİM 1980
ŞEHİT EDİLDİĞİ YER: ANKARA
DOĞDUĞU YER: BİLECİK-BOZÜYÜK
22 yaşındaydı. Ankara'nın Dikmen bölgesi Gökkuşağı Mahallesi'nde ailesiyle birlikte oturuyordu. Ülkücü mücadele içinde yerini aldı. Nişanlıydı.
Balgat’da kahvehane yapılan baskınında 5 kişinin ölmesiyle sonuçlanan olayda suçlu olduğu iddia edilerek içeri alınmıştı. Mustafa Pehlivanoğlu’nu sorguya alan başta Zeki Kaman ve ekibi, ülküdaşımıza ağır işkenceler uyguladılar.
Baskında kullanılan silahların devrimci solcu-komünist bir örgütün evinde bulunmasına ve Pehlivanoğlu'nun "İfademi işkence yoluyla verdim." demesine rağmen sıkıyönetim hakiminin kararı değişmemiştir, 12 Eylül 1980 askerî darbesinden önce yapılan yargılama sonunda idam cezasına çarptırılmıştı. Bu durum ülküdaşımızı çıkmaza sokmuştu. Yapmadığı bir suçtan dolayı idam edilecekti. Bu sebeple yatmakta olduğu ve çok sıkı korunan Mamak Askerî Cezaevi'nden kaçtı. 18 Ağustos 1980'da yakalandı. 8 Ekim 1980'de, sol görüşlü Necdet Adalı'dan birkaç saat sonra 22 yaşındayken Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde idam hükmü infaz edildi. Pehlivanoğlu, Ankara Karşıyaka Mezarlığı'na gömüldü.
(İdam kararını veren Sıkıyönetim Mahkemesi Hakimi Ali Fahir Kayacan, daha sonra anlattığı anılarında, Mustafa Pehlivanoğlu’nun asılan solcu Necdet Adalı’ya denge olsun diye idam edildiğini belirtti. Ailesi, idamı ancak infazdan 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildi
-Mustafa Pehlivanoğlu hakkındaki cezanın infazı hakkındaki 2308 sayılı yasa 6 Ekim 1980 günü MGK’ca onaylandı ve 7 Ekim 1980 tarih ve 17128 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Mustafa Pehlivanoğlu, bunun üzerine 8 Ekim 1980 tarihinde sabaha karşı Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde asılarak idam edildi.)
Mustafa Pehlivanoğlu mahkemesi boyunca poliste ifadesinin işkence zoruyla alındığını ve kendisinin masum olduğunu iddia etti.
Ailesi idamı ancak infazdan 3 gün sonra çocuklarını ziyarete geldiklerinde öğrenebildi.
ÜLKÜDAŞIMIZA ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM.
ÖNEMLİ NOT: ŞEHİTLERİMİZLE İLGİLİ ELİNDE BİLGİ, RESİM OLAN VARSA YA DA DÜZELTİLMESİ GEREKEN BİRŞEY VARSA LÜTFEN BANA ÖZEL MESAJDAN YAZSIN. TEŞEKKÜRLER.
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ÜLKÜCÜ ŞEHİT HAYRULLAH SEVGÜR

ÜLKÜCÜ ŞEHİT HAYRULLAH SEVGÜR ŞEHİT OLDUĞU TARİH: 23 ARALIK 1978 ŞEHİT EDİLDİĞİ YER: KAHRAMANMARAŞ DOĞDUĞU YER: KAHRAMANMARAŞ M...